TOMČEV PUT

 


 

Galdovo kaptolsko – Tomčev put

Galdovo Kaptolsko zempljopisno obuhvaća prostor između ulica: Ivana Fistrovića (zaobilaznica) od Vatrogasne ulice do Ulice Ferde Hefelea sa sjevero-zapada te Ulica Mije Goričkog od Elektre do Herbosa, Ulice Savskih žrtava uz Savu i Ulice Tome Bakaća do Starog grada s jugoistoka. Drugačije gledano, naselje je omeđeno Savom, željezničkom prugom i Kupom od ušča u Savu do željezničkog mosta.

[maps title=”TOMČEV PUT” col=”full-width” height=”400″ type=”ROADMAP” zoom=”15″ address=”” lat=”45.4884533″ lng=”16.3885415″ controls=”on”]


U naselju živi oko 3.000 stanovnika. Od toga broja u popisu birača je trenutno 1.680 građana. Stanovništvo u ovom TO većinom je smješteno u privatnim stambenim objektima s manjim okućnicama, a tek manji dio živi u novoizgrađenim stambenim zgradama u Ulici Dubravka Pukšeca i zgradama smještenim iza benziske postaje Crodux-a.

[portfolio title=”” col=”full-width” cat=”Tomcev2″ maxitems=”10″ mode=”carousel” auto=”true”]

Od znamenitih građevina ovog naselja vrijedi izdvojiti trđavu Stari grad, Kapelicu sv. Antuna Padovanskog, Vatrogasni dom, Odjel Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju („Jodno“).

Povijesni naziv naselja je Galdovo Kaptolsko, a uvriježeni naziv Tomčev put koji datira iz kraja 19.st., dobiven je po kirijašu Ivanu Tomcu koji je svojevoljno navažao građivinskim otpadom zemljani poljski put od željezničke rampe (današnji pothodnik kod tržnice i ulice Ive Rukavine) pa sve do Save (danas Ul. T. Bakaća Erdodya).

[portfolio title=”” col=”full-width” cat=”Tomcev” maxitems=”10″ mode=”carousel” auto=”false”]

Nakon šezdesetih godina pa do danas, stasale su nove generacije mladih, što rođenjem, što doseljenjem, privučeni blizinom centra grada i relativnom mirnoćom kvarta što pogoduje kvaliteti života u njemu. Sruktura stanovništva sve se više mijenja, od prije pretežito poljoprivrednog do sada znatno više visokoobrazovano zastupljenog stanovništa. Tomčev put je do danas dao gradu Sisku niz istaknutih profesora, liječnika , pravnika i drugih javnih djelatnika.

Mnogi mladi Siščani s područja Tomčevog puta stali su na branik Domovine, uključili se u prve dragovoljačke postrojbe i dali svoj doprinos u Domovinskom ratu.

U Kraljevčanima kod Petrinje, 15. srpnja 1991. godine, u 27. godini života, od tenkovske granate, poginuo je Dubravko Pukšec Puki, koji je s roditeljima živio na Tomčevom putu, a kojeg svi pamte kao tihog, samozatajnog i nadasve hrabrog mladića. U čast Dubravku Pukšecu, prvom poginulom hrvatskom branitelju s područja grada Siska, jedna ulica u Tomčevom putu nosi njegovo ime. Od 2010. godine održava se Memorijalni malonogometni  turnir “Dubravko Pukšec˝.

Na zgradi Mjesnog odbora Galdovo Kaptolsko 12. lipnja 2010. godine svečano je otkriveno spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama te sudionicima Domovinskog rata s područja ovog Mjesnog odbora.

Već tradicionalno, ispred kapelice Sv. Antuna Padovanskog (obnovljena 13. lipnja 2008. godine) u Ulici Tome Bakača Erdodya održava se Sveta misa u povodu blagdana Sv. Antuna Padovanskog.

T.O. HDZ-a Sisak Galdovo Kaptolsko, osnovano je u jesen / zimu 1990. na incijativu pok. Marijana Dubravca koji je bio i prvi tajnik ogranka, a predsjednici su redom bili: Ivica Kraker, Siniša Kristić, Zdravko Tomljenović, Gordana Deklman, Milan Keser, Zdravko Ivančić, Ante Krpan te sada Henrih Zaplatić.

Ogranak koji se sada nalazi u fazi članske nadogradnje i povijesnog utemeljenja T.O. Mladih HDZ-a želi preuzeti odgovornost, suočti se sa svim problemima koji muće stanovnike M.O. Galdovo Kaptolsko kako po pitanju socijalnih, društvenih, komunalnih, tako i gospodarskih problema.

T.O. HDZ-a Sisak Galdovo Kaptolsko preuzet će političku odgovornost izradom plana za rješavanje što više navedenih problema prvenstveno kroz nastojanje da putem demokratskih izbora preuzme upravljanje Mjesnim odborom radi preuzimanja odgovrnosti i dobivanja mogućnosti za rjesavanja problema evidentnih u M.O. Galdovo Kaptolsko.

Izdvojamo prioritete iz plana koji će biti okosnica djelovanja na razvoju M.O.:

 – Uređenje doma Mjesnog odbora sa svrhom povećanja energetske učinkovitosti

  • Dostupnost prostora svim građanima sa područja M.O. kako bi bio u funkciji dostupnosti građanima, kako prostorom tako i uslugama kroz savjetovanje i informacije dostupne svoj  populaciji.

– Sanacija i izmještanje svih ekološko potencijalnih žarišta uz potporu svih građana M.O.

– Inzistiranje na hitnosti uređenja dotrajalih prometnica po prioritetima kao i ostalih komunalnih  problema

– Projekt i realizacija vizualnog indetita M.O. u suživotu i uvažavanju povijesne ostavštine koja nam pripada surađujući sa svim mještanima M.O.-ra.

– Poticaj i potpora osnivanju udruga iz područja sporta, kulture i suradnja s udrugama koje djeluju u području zaštite prava djece i mladih, udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, vjerskim zajednicama…

– Poticaj razvoja poduzetništva kroz pronalazak, posredovanje i prenamjene postojećeg slobodnog zemljišta, kao i posredovanje i pomoć poduzetnicima u pronalasku lakšeg puta do pristupnih fondova u suradnji sa Razvojnom agencijom Sisačko-moslavačke županije SIMORA

Plan će biti javno dostupan i ponuđen na uvid prije početaka izbora za mjesne odbore. Svaki prijedlog je dobrodošao!

 


 

ANKETA “TOMČEV PUT”

[poll id=”7″]

 


 

PREDSJEDNIK TO GALDOVO ERDEDSKO KAPTOLSKO

Henrih Zaplatić

Dobriše Cesarića 27
44000 Sisak

Kontakt E-mail: hzaplati@gmail.com

Mob: 098 195 9913