Sučeljavanje na Novoj TV: Završni korak prema izbornoj pobjedi! 10. rujna 2016. 12. rujna 2016. GO HDZ Sisak

(VIDEO) Budući premijer mr. sc. Andrej Plenković i u večerašnjem je sučeljavanju na Novoj TV – kao početkom kampanje na HTV-u – demonstrirao nadmoć i izašao kao pobjednik. Dok Milanović nije uspijevao skrivati gubitničku nervozu, predsjednik HDZ-a dominirao je samopouzdanjem, smirenošću, liderskim gardom, kvalitetom programa i konkretnim mjerama kojima će se riješiti gospodarsko-socijalni problemi koji uistinu muče hrvatske građane.

20160909suceljavanje_1

S druge strane, Milanović i SDP ionako nemaju što ponuditi osim sukoba, uvreda, podjela, jeftinih provokacija i prozirnih spinova. Kakva im je bila cijela kampanja – prljava, agresivna i lišena sadržaja – tako su je i završili. Neslavno.

Ako je do večeras itko i sumnjao, nakon ovog sučeljavanja svima je jasno: modernizirani HDZ je pobijedio, a Hrvatska je u Plenkoviću dobila lidera kojeg je dugo čekala i novog premijera!

Vjerodostojnog i odgovornog premijera!

Sučeljavanje možete pogledati u cijelosti, a u nastavku prenosimo neke od naglasaka iz odgovora i replika budućeg premijera Andreja Plenkovića:

O cjelovitoj poreznoj reformi

HDZ će nakon formiranja stabilne Vlade provesti cjelovitu poreznu reformu. Prije svega izmjene poreza na dobit i dohodak. Idemo na to da se neoporezivi dio plaće poveća s 2.600 na 3.750 kuna. Tako će, primjerice, netko tko u Zagrebu ima plaću 5.700 kuna dobivati plaću u visini 6.000 kuna.

O gospodarskom rastu

U drugoj godini mandata smanjit ćemo PDV. Na kraju mandata planiramo da PDV bude 23 posto. Sve to skupa radimo u cilju rasta kreditnog rejtinga i gospodarskog rasta. Poboljšanje kreditnog rejtinga donosi nova sredstva u proračun. To će biti načini kako kanimo kompenzirati nedostatak kada se smanji stopa PDV-a. Cilj nam je da građanima ostane više novca na raspolaganju. Gospodarski rast koji HDZ planira do 2020. je pet posto. Ove ohrabrujuće ocjene rasta BDP-a u prva dva kvartala je pravi put koji ćemo nastaviti.

O povećanju zaposlenosti

Idemo na povećanje stope zaposlenosti u Hrvatskoj. Stopa zaposlenosti je u Hrvatskoj sada 60 posto. Prosjek stope zaposlenosti na razini EU je naš cilj – to je 75 posto.

O javnoj upravi

Što se tiče javne uprave – ona je važan segment države. Svi koji rade u javnoj upravi trebaju imati kvalitetan sustav vrednovanja. Potrebno im je omogućiti dodatno školovanje. Potrebno je omogućiti digitalizaciju državne uprave. To je osnovni cilj onoga što je sadržano u našem programu. Da klijent, dakle, ne mora prilagati ono što već država posjeduje kada traži neku dozvolu – tako ćemo ljudima uštedjeti vrijeme i smanjiti troškove.

O Hrvatskoj narodnoj banci

Prema Ustavu RH, Hrvatska narodna banka je neovisna. Cijeli sustav središnjih banaka na razini EU koncipiran je tako da je ključno osigurati njihovu neovisnost. Moramo paziti da – ako se zakon o HNB-u mijenja – mora biti u skladu s Ustavom RH i europskim propisima.

O INA-i

Nekoliko puta tijekom ove kampanje sam rekao da je INA naša strateška naftna kompanija. Ona predstavlja strateški interes hrvatske Vlade. Mi ćemo nastaviti procese, dakle arbitražni postupak te inzistirati da se ispune obveze iz međudioničarskog ugovora. Izuzetno nam je bitna rafinerija u Sisku.

O pravima branitelja

Domovinski rat treba biti u fokusu svih institucija hrvatske države. Radimo na jedinstvenom pravnom okviru koji će regulirati prava branitelja. Pohvaljujem partnerski odnos koji s braniteljskim udrugama ima ministar Tomo Medved.

O postizbornoj suradnji

Moj stav je jasan – pobijedit ćemo na izborima. Imat ćemo najveći broj pojedinačnih mandata. Nakon izbora razgovarat ćemo sa strankama koje su nam i programski i svjetonazorski bliske.

O vjerodostojnosti

Imamo kvalitetne kandidate. Dokazani na svim razinama. Dosljedni su i vjerodostojni. Nakon izbora želimo formirati stabilnu većinu.

O otvaranju pristupa arhivi Saveza komunista

To bi bilo dobro. To je proces suočavanja s prošlošću. Otvaranje arhiva bi pomoglo da se rasvijetle mnoge stvari.

O SDP-ovu neuspjehu

Mandat Milanovićeve vlade bio je obilježen padom kreditnog rejtinga i velikom nezaposlenošću. Milanoviću, inzistirali ste na ideološkim podjelama u hrvatskom društvu. HDZ koji ja vodim će okupljati, smanjivati tenzije u društvu i omogućiti gospodarski rast.

O karakteristikama premijera

Treba biti vjerodostojan, dostojan, mudar, biti dobar menadžer, imati jasnu političku potporu, zastupati Hrvatsku u inozemstvu, znati zaštititi hrvatske interese i graditi savezništva.

O Milanovićevim neprimjerenim izjavama

Milanoviću, spustili ste se na jednu razinu – nisam očekivao da ćete ići toliko daleko. Na svoju majku, doktoricu znanosti, i svog oca, sveučilišnog profesora, izuzetno sam ponosan. Pejorativni način na koji ste govorili – a niste se čak ni ispričali! – neprimjeren je. Vi ste prešli granicu – način na koji ste to rekli bio je apsolutno neprimjeren i bezobrazan. To je hrvatskoj javnosti jasno.

ZAVRŠNA RIJEČ

Pozivam birače da izađu na izbore. Pred njima je izbor: kako će Hrvatska ići u budućnosti i koja Vlada će je voditi. Program koji je HDZ pripremio za izbore daleko je najkvalitetniji i najkonkretniji. S nizom mjera koje su usmjerene na gospodarski rast, konkurentnost, nova radna mjesta, društvenu solidarnost i uključenost i pronatalitetnu politiku. U fokusu svega što radimo je hrvatsko gospodarstvo. Okrenuti smo budućnosti – vjerodostojni, dosljedni, kvalitetni. Jamčimo vam boljitak Hrvatske, puno kvalitetniju zemlju i puno veći standard nego što je bio u vrijeme Milanovićeve vlade. Mijenjam HDZ da bih mijenjao Hrvatsku.