Prvi govor novog predsjednika najjače hrvatske stranke 18. srpnja 2016. 7. kolovoza 2016. GO HDZ Sisak

Što je rekao Andrej Plenković, predsjednik najjače hrvatske stranke koja će uz njegovo vodstvo ponovno postati stožerna stranka razvoja modernog i prosperitetnog hrvatskog društva.

PLENKOVIĆ: HDZ ĆE PREUZETI INICIJATIVU U BORBI ZA UREĐENU HRVATSKU!

Govor možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Odgovornost i izazov

Hvala vam na podršci i povjerenju koje ste mi u ovako velikom broju iskazali izborom za predsjednika najveće i najvažnije hrvatske političke stranke. Posebno zahvaljujem svojim suradnicima, mladima i volonterima, a osobito voditelju svog izbornog stožera generalu Damiru Krstičeviću i glasnogovorniku moje kampanje Davoru Ivi Stieru. Imajući na umu sva dosadašnja postignuća HDZ-a, kao i ozbiljnost aktualnog političkog trenutka, svjestan sam razine odgovornosti i izazova koje preuzimam.

Temeljne vrijednosti

Na temelju vizije prvoga predsjednika Republike Hrvatske i HDZ-a dr. Franje Tuđmana, HDZ je predvodio uvođenje demokratskog poretka, stjecanje neovisnosti i međunarodnog priznanja. HDZ je dao veliki doprinos pobjedi u obrambenom Domovinskom ratu zahvaljujući velikoj žrtvi hrvatskih branitelja o čijim ćemo pravima i obiteljima voditi posebnu brigu. Svoje djelovanje HDZ kao dio obitelji Europske pučke stranke nastavlja njegujući narodnjačku i demokršćansku baštinu te univerzalna humanistička načela. Na tim povijesnim uporištima i temeljnim vrijednostima započinjemo danas novo poglavlje.

Nova vizija i pristup

Nalazimo se u zahtjevnom vremenu – i za HDZ, i za Hrvatsku, i za Europu i svijet. HDZ i Hrvatska trebaju novu viziju i pristup – moramo uspješno odgovoriti na gospodarske, socijalne i sigurnosne izazove suvremenog društva. Što zahtjeva odvažno vodstvo i posebna znanja. HDZ će zato donositi važne odluke usmjerene na konsolidaciju i revitalizaciju stranke, kao i predstavljanje našeg programa za parlamentarne izbore. Ali i lokalne izbore u 2017. čime ćemo pokazati povezanost programa na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Vraćanje povjerenja

Moja prioritetna politička misija bit će vraćanje povjerenja birača u vjerodostojnost i dosljednost HDZ-a. Uvjeren sam da svojim znanjem, iskustvom i radnom energijom mogu, zajedno s kolegama, predvoditi HDZ na putu da ponovno postane središnja snaga razvoja Hrvatske.

Program za uspješnu Hrvatsku

Inzistirat ću da HDZ svojim djelovanjem osnaži neovisnost svih hrvatskih institucija te da zajedno gradimo novi politički model u kojem će uspjeh ovisiti o radu i sposobnosti. U globaliziranom svijetu i integriranoj Europi zalagat ćemo se za ekonomsku politiku koja će poštivati poduzetništvo, lojalnu konkurenciju i tržišno natjecanje. HDZ će preuzeti inicijativu u borbi za uređenu i uspješnu Hrvatsku. Stoga ćemo tražiti od građana da nam povjere mandat 11. rujna. HDZ ima najviše kvalitetnih stručnjaka u svim područjima – koji će svojim znanjima i angažmanom predstavljati i provesti naš program.