Obrana od poplave, infrastruktura, pomoć potresom pogođenim područjima – radni sastanak u Hrvatskoj Kostajnici

Župan Ivan Celjak održao rani sastanak s potpredsjednikom Vlade RH, ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem, državnim tajnikom u Središnjem uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordanom Hanžekom, gradonačelnikom Hrvatske Kostajnice Daliborom Bišćanom i predstavnicima općina Hrvatska Dubica, Dvor, Majur i Sunja.

Teme sastanka bile su izgradnja nasipa za obranu grada Hrvatska Kostajnica od poplave, pripreme za eksploataciju zdenca B4 za potrebe vodoopskrbe, sanacija urušenih vrtača, kao i najava novih mjera u obnovi.

Zoran Đuroković, najavio je uvođenje u posao izvođača radova za gradnju nasipa za obranu od poplava, ukupne vrijednosti 29 milijuna kuna. Napravljene su već montažne pregrade, jer će nasip od 1,5 km dužine na nekih 500 m biti privremen, čime će biti zaštićena vrijednost vizure Hrvatske Kostajnice prema Uni. Kreću i radovi na sanaciji urušnih vrtača na području općine Donji Kukuruzari.

Goran Hanžek naglasio je kako su u programu nekonstrukcijske obnove od potresa do danas završene 592 kuće. U programu konstruktivne obnove je 300 ugovorenih objekata, u roku od 20 dana pristupit će se prvim sanacijama konstruktivnih oštećenja, a u postupku za izradu projektne dokumentacije u ovom je trenutku 1300 projekata. Za program izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća interes je iskazalo 46 gospodarskih subjekata, po evaluaciji ponuda krenut će, sredinom listopada prvi radovi na izgradnji zamjenskih obiteljskih kuća. Kuće su u tri tipa veličine: 55, 70 i 85 četvornih metara. Do sredine listopada bit će dovršen postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije za izgradnju zamjenskih višestambenih zgrada. Peti program koji provodi Ured je program cjelovite obnove povijesno važnih kuća. Ponajprije je tu riječ o središtu Petrinje, ali takvih objekata ima i u Sisku, Glini i Hrvatskoj Kostajnici. Oko 200 povijesno zaštićenih objekata bit će obnovljeno.

Župan Ivan Celjak istaknuo je da će stanovnici Hrvatske Kostajnice uskoro dobiti najmoderniji sustav za obranu od poplava u RH. Važna je i sanacija urušnih vrtača na području Mečenčana i Borojevića, koje u ovom trenutku predstavljaju najveću opasnost za sigurnost stanovnika. Produbljivanjem bunara B4-Pašina vrela biti će osigurana neometana dostava vode stanovnicima Hrvatske Kostajnice, Hrvatske Dubice, Sunje, Majura i Dvora. Župan je i u ovoj prigodi naglasio kako je SMŽ u suradnji sa Stožerom, odnosno Vladom RH uspjela svojoj djeci s potresom pogođenih područja osigurati pohađanje nastave u svojim gradovima: ‘ Svjesni smo činjenice da su se djeca iselila sa svojim obiteljima ne bi se vjerojatno više vraćala’ I ambulantama Doma zdravlja Sisak omogućen je smještaj u čvrstom objektu. Naglasio je i koliko je važan beskamatni zajam od 180 milijuna kuna, jer će se ta sredstva iskoristiti za sanaciju šteta na zgradama koje su u vlasništvu županije, a dio sredstava biti će utrošen za razvojne projekte.

Predsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji vodi Stožer za otklanjanje posljedica potresa zahvalio je svim sudionicima sastanka. Uz sve pobrojane teme još je jednom naglasio kako će elementi izmijenjenog zakona o obnovi dodatno ubrzati cijeli proces obnove potresom zahvaćenog područja. ‘Uz obnovu stambenog fonda stvaramo i infrastrukturne uvjete za razvoj i održivost cijelog ovog područja.’ Kako bi županije, općine i gradovi održali likvidnost i kako bi mogli podržavati programe vezano za otklanjanje posljedica potresa, Vlada RH donijela je odluku o beskamatnim pozajmicama, gdje je za SMŽ osigurano 180 milijuna kuna, za grad Zagreb 150 milijuna, za Zagrebačku županiju 20 milijuna i za Krapinsko-zagorsku 10 milijuna kuna. ‘I ovo je dokaz u kojoj mjeri i naš Stožer u Petrinji i Vlada RH, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave prati sve segmente sanacije posljedica od potresa, ali jednako tako i razvojne, dugoročno održive programe i projekte na ovom području’ zaključio je ministar Medved.

Izvor: SMŽ